Menu’s en commando’s bewerken

Je kan de samenstelling van menu’s aanpassen en sneltoetsen aan commando’s toekennen.

Open het dialoogvenster ‘Bewerk werkomgeving’ zoals beschreven in Werkomgevingen creëren en bewerken.

Ga naar het tabblad Menu’s. In het linkerdeel van het dialoogvenster (Alle beschikbare onderdelen) vind je de groepen met commando's die in Vectorworks beschikbaar zijn. Je kan in een oogopslag ontdekken welke commando’s en menuopties aan de werkomgevingen zijn toegevoegd of verwijderd vergeleken met oudere versies van Vectorworks. Klik hiervoor op het plusteken naast de optie Wijzigingen en selecteer een Vectorworksversie. Klik vervolgens Nieuw om de nieuwigheden te zien of op Verwijderd (Verouderd) om te zien welke commando's en menu-opties niet meer bestaan tegenover de vorige Vectorworksversie. Deze functionaliteit is bijzonder handig als je met aangepaste werkomgevingen werkt. Zo hoef je de menu’s niet meer stuk voor stuk te controleren op verschillen. Bewerk de menu’s en commando’s zoals beschreven in onderstaande tabel.

Doel

Omschrijving

Een menu of submenu toevoegen

Sleep de tekst Nieuw menu (links bovenaan) naar de gewenste plaats in de rechter lijst. Houd hierbij de muisknop ingedrukt. Een lijn met een pijl duidt aan waar het nieuwe menu zal worden toegevoegd. Dit kan zowel een hoofd- als een submenu zijn. Laat de muisknop los om het toe te voegen. Klik om het nieuwe item te selecteren en klik nogmaals om het te bewerken; vul de naam in van het nieuwe menu-item.

Een commando toevoegen

Klik in de linker lijst op het plusteken (Windows) of het driehoekje (Mac) vóór de groep waarvan je de inhoud wilt weergeven. Klik-en-sleep het toe te voegen commando naar de gewenste plaats in de rechter lijst.

Een scheidingslijn toevoegen

Om je menustructuur overzichtelijk te maken, kan je scheidingslijnen toevoegen tussen de commando's. Op Mac wordt een scheidingslijn (linksbovenaan) weergegeven door middel van een lijn, op Windows door middel van de tekst “Scheidingslijn”. Sleep de scheidingslijn van de linker lijst naar de gewenste plaats in de rechter lijst.

Een item verplaatsen

Klik-en-sleep het item in de lijst met menu’s naar een andere locatie in de lijst.

Een item verwijderen

Klik op het item dat je wilt verwijderen en druk op de delete-toets. Hou er rekening mee dat wanneer je een menu verwijdert, de submenu’s en commando’s die onder dit menu staan, mee verwijderd worden. Je kan dit voorkomen door de ondergeschikte items eerst naar een andere locatie te verplaatsen. Als het item dat je verwijdert ondergeschikte items bevat, zal Vectorworks je om bevestiging vragen alvorens de items te verwijderen.

Een menu van naam veranderen

Klik op het menu dat je wilt bewerken. Wacht een seconde. Klik hierna een tweede maal op het menu en geef een nieuwe naam op. Commando’s kunnen niet hernoemd worden.

De menu-items Documentvensters, Lettertype, Paletten en Werkomgevingen zijn interactieve menu’s die een onbepaald aantal elementen bevatten. Om deze reden verschijnen ze onderaan de lijst van submenu’s en is het niet mogelijk om ze naar boven of onder te verplaatsen.

Indien gewenst kan je een sneltoets aan commando’s toewijzen of de opgegeven sneltoetsen wijzigen.

Als de opgegeven sneltoets al gebruikt wordt, zal Vectorworks je vragen of je de sneltoets wilt toewijzen aan het huidige menucommando. Als je een sneltoets aan een ander commando toewijst, zal het oorspronkelijke commando niet langer aan een sneltoetscombinatie gekoppeld zijn.

Algemene sneltoetscombinaties zoals Ctrl+C (Windows) of Cmd+Z (Mac) en systeemtoetsen kunnen niet worden overschreven.

Indien nodig kan je een sneltoets wijzigen of verwijderen.

Wijzigen: Selecteer een commando uit de lijst met menu’s; selecteer ondereen een nieuwe toetsencombinatie uit de keuzelijst en/of geef een nieuwe sneltoets op. (Als de sneltoets is voorbehouden voor het programma zelf of reeds in gebruik is, zal er een waarschuwing verschijnen.)

Verwijder: Klik op een commando uit de lijst met menu’s en verwijder onderaan de sneltoets.

Werkomgevingen creëren en bewerken